× home naar boven artikel foto's vlinder gallery contact
☰ menu

Heideblauwtje

© 2020 Rob Terveer

☰ artikel



Heideblauwtje

Latijn: Plebeius argus
Engels: Silver-studded blue

Omschrijving
Het heideblauwtje komt voor op warme plaatsen met lage begroeiing, zoals heide en schrale graslanden. Ze kunnen droog tot matig vochtig zijn. Indrukwekkend zijn de slaapgroepen, die deze vlinder vormt: op een klein deel van het vliegterrein kunnen wel honderden vlinders bij elkaar zitten. De eitjes worden afgezet op dophei en op allerlei soorten vlinderbloemigen. Meestal zet het vrouwtje ze dicht bij de grond of op houtige onderdelen van de waardplant af.
Het ei overwintert. De rupsen leven van de bladeren van de waardplanten. Ze worden veelvuldig door mieren bezocht, die ze belikken en mogelijk ook verdedigen. De verpopping vindt vaak plaats in de buitenste gangen van mierennesten. Ook de pop krijgt veel aandacht van mieren. Afhankelijk van de geografische ligging en hoogte van het vliegterrein vliegt het heideblauwtje in een of twee generaties per jaar.

Vliegtijd:
mei, juni, juli, augustus.

Bron: soortenbank.nl


☰ foto's

Heideblauwtje

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!



Art by nature


copyright © 2016 - 2020 Rob Terveer