× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Grote lijster

© 2020 Rob Terveer

☰ artikel



Grote lijster

Latijn: Turdus viscivorus
Engels: Mistle Thrush


Het gedrag van de grote lijster lijkt op dat van de zanglijster en de merel. Ook de grote lijster zoekt zijn voedsel op de grond, waarbij de vogel rechtop loopt en regelmatig om zich heen kijkt. De grote lijster is echter duidelijk groter dan beide andere vogelsoorten. In de vlucht is de grote lijster te herkennen aan de langere vleugels, de witte ondervleugel en de witte staarthoeken. De zang van de grote lijster lijkt op die van de merel. In de vlucht laat de vogel vaak een ratelende roep horen.
Het nest wordt doorgaans hoog in een boom gebouwd van gras en twijgen en wordt aan de binnenkant bedekt met een laag vochtige grond. Het voedsel bestaat 's zomers uit insecten, wormen en slakken, terwijl de vogel in de winter voornamelijk vruchten zoals bessen eet. Veel grote lijsters trekken in de winter vanuit Nederland naar het zuiden, terwijl vogels uit het noorden en oosten van Europa juist in West-Europa overwinteren.

Bron: Vogelvisie.nl



☰ foto's

Grote lijster

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!



Art by nature


copyright © 2016 - 2020 Rob Terveer