× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Heggenmus

© 2020 Rob Terveer

☰ artikel



Heggenmus

Latijn: Prunella modularis
Engels: Dunnock


De heggenmus is een onopvallende vogel met als belangrijkste kenmerken de grijze kop en borst. De heggenmus is in Nederland een algemene broedvogel, maar is erg schuw en laat zich maar zelden zien. Het voedsel bestaat 's zomers voornamelijk uit insecten, terwijl in de winter vooral zaden en bessen gegeten worden. De vogel zingt vanaf een hoge zangpost zoals een boomtop. De zang bestaat uit een reeks heldere tonen en is al vroeg in het voorjaar te horen.
Bij de heggenmus heeft het vrouwtje gewoonlijk twee mannetjes, die ook beiden helpen bij het verzorgen van de jongen. Het aantal vrouwtjes per mannetje kan varieren. Het nest wordt van mos gebouwd en bevindt zich meestal in dicht struikgewas.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Heggenmus

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!



Art by nature


copyright © 2016 - 2020 Rob Terveer