× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Pijlstaart

© 2020 Rob Terveer

☰ artikel



Pijlstaart

Latijn: Anas acuta
Engels: Pintail


De pijlstaart is een slanke eend, waarbij de mannetjes verlengde staartveren hebben, waardoor de vogel nog slanker lijkt. Door deze staartveren maar ook door de donkerbruine kop is het mannetje goed herkenbaar. Het vrouwtje is veel minder opvallend en lijkt op het vrouwtje van de wilde eend. De kop is echter donkerder en de snavel is zwart, verder zijn ook de staartveren langer. Vanaf de zomer tot in het najaar heeft het mannetje in plaats van het prachtkleed een bruin gevlekt eclipskleed dat er net zo uit ziet als het verenkleed van het vrouwtje.
In Nederland broeden jaarlijks hoogstens enkele tientallen paartjes pijlstaarten, de meeste vogels broeden in de taiga- en toendragebieden van Noord-Europa en Rusland. Pijlstaarten uit deze gebieden overwinteren echter voor een gedeelte in Nederland, of trekken via Nederland naar Zuid-Europa of Afrika. Met name aan de kust kunnen in de winter soms grote groepen pijlstaarten gezien worden.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Pijlstaart

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!



Art by nature


copyright © 2016 - 2020 Rob Terveer