× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Adder

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelAdder

Latijn: Vipera berus
Engels: Common Viper

Omschrijving
Stevig gebouwde, compacte slang. Lengte 50-80 cm. Meestal niet veel groter dan 65 cm. Zigzagband op de rug, platte kop, verticale pupil. Zeer korte staart. De rugschubben zijn gekield. Rug meestal bruin tot grijs, soms meer groenig, blauwig, gelig of roodachtig bruin. Op de flanken ronde donkere punten of vlekken. Achter op de kop een X- of V-vormige donkere vlek en vanaf de ogen een donkere band over de slapen. De staartpunt is aan de onderkant geel of oranje. Mannetjes vaak met een zwartbruine zigzagband op een lichtgrijze of grijsbeige ondergrond, buik meestal zwart. Vrouwtjes vaker met een bruine zigzagband op een gelige tot roodbruine ondergrond, buik meestal bruinachtig. Mannetjes hebben meer contrast, waardoor de zigzagband bij hen veel meer opvalt. Er komen zeer donkere tot geheel zwarte dieren voor waarbij de zigzagband nauwelijks te onderscheiden is. Mannetjes zijn slanker en kleiner dan de vrouwtjes, hebben een relatief langere staart en een verdikte staartwortel. Pasgeboren jongen zijn 14-18 cm lang en lijken op volwassen dieren.

Trefkans:
Afhankelijk van het weer zijn deze dieren te zien van eind februari tot begin oktober. 's Ochtends warmen adders zich op in de zon in de luwte. Tijdens de paartijd in april en mei concentreren de dieren zich op gunstige plekken en zijn dan het gemakkelijkst te observeren. In de zomermaanden worden vooral zonnende vrouwtjes gezien. In het najaar zitten de dieren in de buurt van hun overwinteringplekken.

Bron: Soortenbank.nl


☰ foto's

Adder

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer