× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Muurhagedis

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelMuurhagedis

Latijn: Podarcis muralis
Engels: Common Wall Lizard

Omschrijving
Afgeplatte, slanke hagedis. Lichaamslengte tot zo'n 7 cm, meestal kleiner. Originele staart 1,7 tot meer dan 2 keer de lichaamslengte. (Hagedissen kunnen hun staart loslaten wanneer deze wordt vastgepakt. Deze groeit weer aan, maar minder lang en mooi dan de originele staart). Heeft vrij lange poten en lange tenen. De halskraag is niet gekarteld en de schubben zijn nauwelijks gekield. Rug meestal middel tot donker grijsbruin. Over het midden van de rug loopt vaak een donkere lengtestreep, met name bij de vrouwtjes, in veel gevallen in de vorm van een rij vlekjes. Vrouwtjes hebben op de flanken meestal twee lichte lengtestrepen met daartussen een donkere band. Volwassen mannetjes hebben op de flanken een geblokt vlekkenpatroon, soms is dit patroon netvormig. De buik is bij vrouwtjes meestal licht van kleur; wit of gelig oranje, met enkele kleine donkere vlekjes. Bij mannetjes is de kleur van de buik intenser; meer oranjerood, met veel en grotere zwarte vlekken. Mannetjes hebben relatief een veel grotere kop en langere achterpoten en vaker blauwe vlekken op de buitenrand van de buikschubben. Pasgeboren jongen zijn donkerbruin tot zwart maar worden vrij snel lichter, meer roestbruin.

Trefkans:
Afhankelijk van het weer zijn deze dieren te zien van maart tot in oktober. Beste tijd is van april tot en met juni, omdat de meeste voortplantingsactiviteit in deze periode plaatsvindt en de dieren dus heel actief zijn. Grootste kans de dieren aan te treffen is op zonnige dagen in de ochtend en namiddag. Bij slecht weer en op hete dagen houden ze zich schuil.

Bron: soortenbank.nl


☰ foto's

Muurhagedis

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer