× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Ringslang

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelRingslang

Latijn: Natrix natrix
Engels: Grass Snake

Omschrijving
Grote slang, mannetjes meestal 60-80 cm, vrouwtjes 80-120 cm. De kop is duidelijk afgescheiden van het lichaam. De pupillen zijn rond. Meestal opvallende, halvemaanvormige gele of geelwitte vlekken aan weerszijden achter de kop (soms meer oranjeachtig). Deze vormen gezamenlijk de "ring". Deze word aan de achterkant begrensd door een zwarte vlek. Bij jonge dieren is de ring het meest contrastrijk, bij oudere dieren vervaagt deze steeds meer. De rugschubben zijn sterk gekield. De kleur van de rug varieert van grijs tot olijfgroen met donkere vlekjes. Ook op de flanken gevlekt, hier zijn de vlekken vaak samen gesmolten tot dwarsstreepjes. De buik is vuilwit of gelig met een opvallend, onregelmatig zwart geblokt patroon. Geslachten moeilijk te onderscheiden. Vrouwtjes zijn vaak groter, mannetjes vaak contrastrijker getekend en met een verdikte staartwortel. Jongen zijn zo'n 15-20 cm lang, meestal grijs en contrastrijker getekend dan volwassen dieren.

Trefkans:
Afhankelijk van het weer zijn deze dieren te zien van half maart tot in oktober. Meest algemene slang in Nederland. Vaak in water of in de buurt daarvan. In april, de paartijd, vind de meeste activiteit plaats en is de trefkans dus het grootst. In de rest van de actieve periode vooral in de ochtenduren, als ze zich opwarmen in de zon.

Bron: Soortenbank.nl


☰ foto's

Ringslang

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer