× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Scheltopusik

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelScheltopusik

Latijn: Pseudopus apodus
Engels: Sheltopusik

Omschrijving
De scheltopusik, ook wel pantserhazelworm of Europese glasslang (Pseudopus apodus) is een hagedis uit de familie hazelwormen (Anguidae). De hagedis heeft een langwerpig lichaam zonder zichtbare pootjes. De lichaamskleur is licht- tot donkerbruin, de onderzijde is lichter gekleurd. Het lichaam is relatief dik en erg gespierd, de schubbenhuid is voorzien van kleine beenplaatjes.
De scheltopusik is de langste pootloze hagedis ter wereld en lijkt uiterlijk sterk op een slang waardoor het dier hier vaak mee wordt verward. De soort is echter makkelijk te onderscheiden door de beweeglijke oogleden en de huidplooi aan de onderzijde van de flanken. Dergelijke kenmerken komen bij slangen namelijk nooit voor.
De scheltopusik komt voor in delen van oostelijk en zuidelijk Europa, Centraal Azië en het Arabisch Schiereiland. Het is een bewoner van relatief droge gebieden met enige vegetatie. De hagedis leeft van kleine dieren zoals insecten en slakken

Trefkans:
Afhankelijk van het weer zijn deze dieren te zien van maart tot in oktober. Beste tijd is van april tot en met juni, omdat de meeste voortplantingsactiviteit in deze periode plaatsvindt en de dieren dus heel actief zijn. Grootste kans de dieren aan te treffen is op zonnige dagen in de ochtend en namiddag. Bij slecht weer en op hete dagen houden ze zich schuil.

Bron: Wikipedia.nl


☰ foto's

Scheltopusik

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer