× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Zandhagedis

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelZandhagedis

Latijn: Lacerta agilis
Engels: Sand Lizard

Omschrijving
Stevige, compact gebouwde hagedis met relatief korte staart en poten. Niet afgeplat. Lichaamslengte tot 9,5 cm, zelden groter. Originele, niet geregenereerde staart 1,3-1,7 keer de lichaamslengte. Bij mannetjes relatief langer dan bij vrouwtjes. (Hagedissen kunnen hun staart loslaten wanneer deze wordt vastgepakt. Deze groeit weer aan, maar minder lang en mooi dan de originele staart). Kop breed en hoog. Sterk getande halskraag. Op het midden van de rug loopt een band van 8-16 schubben breed, de schubben hierin zijn duidelijk smaller en meer gekield dan die aan weerszijden van deze strook. Flankschubben ongekield. Mannetjes iets korter dan de vrouwtjes maar met een relatief veel grotere (bredere) kop. Bij mannetjes zijn de flanken en voorpoten in het voorjaar fel groen gekleurd. Kop, rug, achterpoten en staart zijn bruin. Vrouwtjes en jonge dieren zijn bruin tot grijsbruin. Bij de meeste dieren loopt er over de rug een witte lijn, vaak bestaand uit een rij losse blokjes. Aan weerszijden van de rug ook een lichte lengtestreep of reeks vlekjes, die doorlopen tot ver op de staart. Tussen deze lichte lijnen meerdere rijen donkere vlekken. Op de flank een rij lichte vlekken omringd door donkere vlekken, soms tot strepen samengesmolten. Bij mannetjes is de buik lichtgroen, bij vrouwtjes en jonge dieren crèmekleurig tot gelig. Op de buik zijn bij mannetjes donkere vlekjes aanwezig. Bij vrouwtjes veel minder of ontbreken de vlekjes geheel. Er zijn regelmatig exemplaren die afwijken van dit patroon, zoals mannetjes met een nagenoeg geheel groen gekleurde rug of dieren met een roodachtige of uniform bruine rug, zonder vlekken. Jonge dieren hebben vaak geelwitte, donkerbruin omrande oogvlekken op de flanken, soms ook op de rug. Aan weerszijden van de rug hebben zij vaak een lichte streep, de staart is licht van kleur. Subadulte dieren lijken op vrouwtjes.

Trefkans:
Afhankelijk van het weer zijn deze dieren te zien van eind maart tot in oktober. In mei en begin juni vind de voorplanting plaats en kunnen de dieren het beste geobserveerd worden. Volwassen dieren zijn actief van maart tot eind september. Jonge dieren langer, bij gunstig weer tot in november.

Bron: soortenbank.nl


☰ foto's

Zandhagedis

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer