× home naar boven artikel foto's Reptielen gallery contact
☰ menu

Tijgerspin

© 2023 Rob Terveer

☰ artikelTigerspin (Webspin)

Latijn: Argiope bruennichi


Omschrijving
De Wespspin Argiope bruennichi is een spin afkomstig uit Zuid Europa. Het vrouwtje is ongeveer 2 cm groot. De soort is goed herkenbaar aan de zwart geel gestreepte banden. De Nederlandse namen wespspin of wespenspin of het fraaiere tijgerspin zijn ook gebaseerd op dit kleurenschema. De soort wordt aangetroffen in graslanden die zelden gemaaid worden maar ook in heidevelden. Het web zit zelden meer dan een meter boven de grond. Het web, dat qua vorm en grootte vergelijkbaar is met dat van de gewone kruisspin Araneus diadematus. Het mannetje is veel kleiner dan het vrouwtje en wordt zelden gezien. Nu wordt het mannetje ook veel minder oud dan het vrouwtje. Het mannetje leeft nog maar een paar dagen na zijn laatste vervelling. Vaak vind het mannetje zijn einde in het web van het vrouwtje waarmee hij gepaard heeft. Een paar weken na de paring maakt het vrouwtje een soort cocon waarin de eieren zitten. Deze spinsels, zijdeachtige balletjes met verticale donkere strepen, zijn het beste aan het einde van het jaar te vinden.

Biotoop
De Wespspin werd in de jaren tachtig voor het eerst in Nederland aangetroffen. Pas de laatste jaren is de soort echt met een stevige opmars bezig in Nederland maar ook in de rest van Europa.

Bron: www.waarneming.nl


☰ foto's

Tijgerspin

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2023 Rob Terveer