× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Geelpootmeeuw

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelGeelpootmeeuw

Latijn: Larus michahellis
Engels: Yellow-legged Gull


De gele poten van de geelpootmeeuw zijn het beste onderscheid met de in Nederland veel algemenere zilvermeeuw. Net als de zilvermeeuw heeft ook de volwassen geelpootmeeuw een lichtgrijze rug en een witte kop, borst en onderzijde. In de vlucht is te zien dat de vleugels van de geelpootmeeuw langer zijn, en meer zwart rond de punten hebben dan de vleugels van de zilvermeeuw. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door de iets langere staart van de eerste. Onvolwassen vogels hebben een grijsbruine rug, en een verenkleed dat grotendeels bezet is met donkere vlekken. De vlekken verdwijnen slechts langzaam, zodat de vogel pas na vier jaar het volwassen verenkleed draagt.

De geelpootmeeuw is sterker dan de zilvermeeuw gebonden aan de kust. Het broedgebied bevindt zich voornamelijk rondom de Middellandse-Zee, maar de vogels laten zich voornamelijk in de winter geregeld in West-Europa zien.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Geelpootmeeuw

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer