× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Goudplevier

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelGoudplevier

Latijn: Pluvialis apricaria
Engels: European Golden Plover


De goudplevier is een grote plevier die veel gelijkenis vertoont met de zilverplevier. De vogel is te onderscheiden door de geelbruine bovenzijde, terwijl de zilverplevier voornamelijk grijs gekleurd is. In het zomerkleed loopt over de flanken een lange, witte streep, die boven het oog begint. De onderzijde is in de zomer donkerbruin tot zwart van kleur, maar is in het winterkleed lichter dan de bovenzijde en bedekt met bruine vlekjes. In de broedtijd laat de vogel een kenmerkend en treurig klinkende zang horen.
Hoewel de goudplevier als broedvogel uit Nederland is verdwenen, wordt de vogel het gehele jaar als doortrekker in Nederland waargenomen. In Nederland komen twee verschillende vormen van de goudplevier voor. De zuidelijke vorm broedde vroeger in Nederland, terwijl de noordelijke vorm vooral in het voorjaar en najaar als doortrekker Nederland massaal aandoet. De zuidelijke goudplevieren zijn minder duidelijk getekend dan de noordelijke en hebben ook minder zwart in het verenkleed.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Goudplevier

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer