× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Tapuit

© 2023 Rob Terveer

☰ artikelTapuit

Latijn: Oenanthe oenanthe
Engels: Northern Wheatear


Het verenkleed van de tapuit verschilt per seizoen en per geslacht. Het mannetje heeft in het zomerkleed een grijze bovenzijde, een witte onderzijde, zwarte vleugels en een brede zwarte oogstreep. Het vrouwtje lijkt 's zomers op het mannetje, maar is minder contrastrijk getekend, terwijl de oogstreep nauwelijks zichtbaar is. In het winterkleed is de rug van de beide geslachten bruin, waarbij zich achter het oog van het mannetje een donkere vlek bevindt. In de vlucht is de tapuit te herkennen aan de T-vorm op de staart.
De tapuit wordt vaak op de grond gezien en kan dankzij de lange poten snel lopen. De vogel zit vaak in een rechtopstaande houding op een kleine verhoging in het landschap, waarbij de staart langzaam bewogen wordt.
De vogels leven met name op de grond en broeden vaak in verlaten konijneholen. De tapuit broedt tot ver in het noorden, maar overwintert ten zuiden van de Sahara, sommige vogels vliegen hiervoor tot wel 15.000 kilometer.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Tapuit

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2023 Rob Terveer