× home naar boven artikel foto's vogel gallery contact
☰ menu

Vuurgoudhaan

© 2022 Rob Terveer

☰ artikelVuurgoudhaan

Latijn: Regulus ignicapilla
Engels: Firecrest


De vuurgoudhaan lijkt erg op de goudhaan en is nauwelijks groter. De kenmerkende koptekening verschilt echter duidelijk, in tegenstelling tot de goudhaan heeft de vuurgoudhaan een zwarte oogstreep en witte strepen boven en onder het oog. De kruinstreep is bij het mannetje soms erg breed en bevat bij het mannetje ook oranje veren. De oranje veren zijn meestal bedekt door de gele veren en dan alleen zichtbaar als de vogel deze veren opzet. De zang bestaat uit een serie hoge tonen, die elkaar steeds sneller opvolgen, terwijl de toonhoogte steeds verder toeneemt.
Doordat de vuurgoudhaan erg klein is, verbruikt de vogel veel energie om warm te blijven, dit is de reden dat 's winters veel vuurgoudhanen overlijden als gevolg van kou en voedselgebrek. Het nest bestaat uit mos en spinrag en wordt door het mannetje alleen gebouwd. In de winter trekken de meeste vuurgoudhanen naar Zuid-Europa, maar er blijven ook vogels in Nederland achter.

Bron: Vogelvisie.nl


☰ foto's

Vuurgoudhaan

Wilt u een afdruk van een van mijn foto's of deze op een andere manier gebruiken, neem dan contact met mij op!Art by nature


copyright © 2016 - 2022 Rob Terveer